top of page

ELEMENT OHEŇ A TANEC

Doteraz sme sa venovali dvom elementom – VODE a DREVU, a venovali sme sa aj štruktúram tela, ktoré majú tieto elementy na starosti a tanec na nich závisí. Element VODA je v nás spravovaný obličkami (ledviny), ktoré majú na starosti kosti, kĺby, chrupavky. DREVO, to je pečeň (játra), a tá zase vyživuje a udržuje v kvalite naše šľachy a svalovú výkonnosť. V tomto blogu sa nebudeme venovať telu a jeho štruktúram. Nastal čas venovať sa duši. Veď duša a naše vnútro so všetkými aspektmi, sú dôležitou súčasťou nášho tancovania. Element OHEŇ a orgán srdce, ktoré mu vládne, robia z tanca to, čo mnohých fascinuje. Fascinuje ich, že vidia tancovať dušu.

„Daj do toho celé svoje srdce!“, zvykneme hovoriť, keď po niekom chceme ozaj dobrý výkon. A nielen výkon tela, ale hlavne, aby ten výkon bol jedinečný a skutočný, plný energie vychádzajúcej zo srdca, teda naplnený našou osobnosťou. Keď Julyen Hamilton učí ľudí improvizovať, hovorí: „Nemusí sa ti páčiť to, čo robíš. Musíš to milovať!“. A o to tu presne ide – o napojenie sa na svoju dušu, na svoje srdce, na prúd svojej duše smerom von. O OHNI v nás, ktorý vyžaruje, zahrieva, teší, dáva životu iskru, ale ak sa nekrotí, tak aj ničivo spaľuje.

Fáza OHEŇ ako energetický vrchol

Premenlivá fáza OHEŇ predstavuje energiu roka v jej najvyššom vrchole. Je to leto. Príroda sa nachádza vo svojej najvyššej aktivite - všetko kvitne, vonia, preteká energiou, farby okolo nás sú jasné a žiarivé, priťahujúce pozornosť všetkého, plody dozrievajú a každým dňom sladnú, aby sme mali na jeseň dobrú úrodu. Mláďatá sa osamostatňujú, začínajú dospievať. Jang, ktorý v zime „spal“ a na jar sa aktívne preberal k životu a pozvoľna narastal, dosahuje v lete svojej najvyššej hodnoty. Slnko putuje po oblohe skutočne vysoko, má možnosť svietiť dlho a intenzívne a tým naplňovať našu Zem svojim jangom. Dni (jang) sú dlhé, začínajú skoro ráno a končia neskoro večer. Noci (jin) sú naopak krátke, začínajú neskoro a končia skoro. Všetko vibruje životnou silou, všetko je aktívne, v jangovej fáze. Leto je teda kulmináciou jangovej energie – je to dozrievanie, dospievanie, radosť..., to, čo je evidentne výsledkom snahy fázy DREVO, ktorá fáze OHEŇ predchádzala. Typickým aspektom tejto kvality nasmerovanej dovonka je aj otvorenosť. Po oddychujúcej zime a netrpezlivej jari, trávime konečne viac času von. Vyšli sme zo svojich domovov, aby sme sa naplno otvorili svetu a zároveň ten svet vstrebali do seba. Leto je nabité rôznymi tanečnými školami, intenzívnymi dielňami a festivalmi, ktorých sa zúčastňujeme, aby sme spoznali nových ľudí a naučili sa niečo nové a inšpiratívne. V lete sa ľuďom ani nechce ostávať v uzavretých miestnostiach, ale ani v uzavretých spoločnostiach, či zaužívaných zoskupeniach. Preto je prirodzené a logické, že školy, súbory a divadlá sú zavreté, naopak, fungujú festivaly, poväčšine s akciami „open air“. S pribúdajúcim svetlom a teplom, chodí na pravidelné hodiny menej ľudí ako inokedy počas roka, no ľudia naopak vyhľadávajú viac nezáväzných alebo spontánnejších aktivít. Potrebujú viac voľnosti a aj viac možností zažiť nové, nepoznané. Otvorené je aj naše telo, jeho energia je viac na povrchu, rýchlejšie sa preberie k životu v porovnaní so zimou, kedy bola v hĺbke. V lete sa nám ľahšie rozcvičuje na tréning, či pripravuje na predstavenie. Všade naberáme jang, ktorý nás neskôr bude hriať aj v zime.

OHEŇ v človeku

Energia fázy OHEŇ sa adekvátne k vyššie spomenutému prejavuje aj v človeku. Je to aktívna, bujná, rozpínavá, vyžarujúca, expandujúca a teplá energia. Je to kvalita, ktorá priťahuje. V ľudskom tele sa stelesňuje v orgáne srdce a v celom okruhu, ktorý má podľa čínskej medicíny srdce na starosti (tenké črevo, obal srdca, trojitý žiarič, cievy, obehový systém, duch Šen, emócia radosť…). Vo všeobecnosti sa ľudia s vyváženou energiou OHŇA radi aktívne zúčastňujú rôznych športových či pohybových podujatí. Sú vo svojej podstate otvorení, zvyčajne milujú hudbu, tanec, zábavu a spoločenské podujatia. Sú veselí, otvorení, spoločenskí, so zmyslom pre humor, sú dostatočne citliví a stáli. Vďaka energii OHŇA poznáme to, čo nás skutočne naplňuje, našu skutočnú podstatu. OHEŇ dáva schopnosť plniť dôležité úlohy, pôsobiť na ľudí, presvedčiť ich. Oheň vyžaruje, a tak aj fáza OHEŇ v nás sa prejavuje mierou vyžarovania nášho ducha. OHEŇ je to, čo dokáže prekonať našu tanečnú techniku, a dovolí do predstavenia, v ktorom účinkujeme, či súťaže, ktorej sa zúčastňujeme, vložiť našu dušu. Je to to, kedy s telom tancuje aj duša, to, kedy vlastne prestávame tancovať, ale stávame sa samotným tancom. OHEŇ v nás, to je aj potreba zdieľať seba, svoje vnútro, svoju prácu, deliť sa o svoje poznatky, keď sme v roli pedagóga alebo o zákutia svojho najhlbšieho vnútra, keď sme v roli performera. OHEŇ nám teda pomáha zapôsobiť na študentov alebo divákov, niekoho fascinovať, ale aj sa nechať niečím, či niekým fascinovať. Zobrazuje sa v prejave našej osobnosti, je to náš individuálny charakter.

Zo všetkých elementov sa OHEŇ hrdí najväčším počtom prísloví a slovných spojení, ktoré nám pomáhajú objasňovať a pochopiť kvalitu jeho čchi. Z mnohých spomeniem napríklad: pre niečo za zapáliť, dať do niečoho celé srdce, mať srdce na dlani, robiť niečo od srdca, byť srdečný, preskočila medzi nimi iskra. Oheň, to je aj jeho prvotný impulz - iskra, ktorá hoc je sprvoti malá, má schopnosť na niekoho preskočiť a zapáliť v ňom záujem pre niečo. Táto schopnosť je dôležitým predpokladom pre to, aby sme do činností, ktorým sa venujeme, dávali svoje srdce a teda dušu. Energiu OHŇA potrebujeme na to, aby sme mohli svoje plány meniť v konkrétne činy. Na to, aby sme sa dokázali dostatočne pre niečo zanietiť, a so zápalom to dokázali ťahať, prekonávať prekážky a dokončiť to do zdarného konca. Na to, aby naša aktivita bola uskutočňovaná úplne. Aktívny jang v nás, to je konkrétny čin. Okruh pečene, energia DREVA navrhuje, plánuje, prináša vízie a nápady, okruh srdca naplnený kvalitou OHŇA ich mení v činy.

Jas a jasnosť

Okrem tepla, otvorenosti a vyžarovania smerom von, je oheň spojený so svetlom a s jasom. OHEŇ do veľkej miery súvisí s našou spôsobilosťou jasne „svietiť“ do okolia, vyžarovať svojho ducha. Stelesňuje však aj jas našej vnútornej čistoty. Pokiaľ máme jasné, teda nezastrené vedomie, máme možnosť a potrebu jasne a cieľavedome myslieť, a jasne sa vyjadrovať. Na našom čistom vedomí závisí aj možnosť a schopnosť sa sústrediť. Čchi pečene prináša do mysle všemožné nápady a vízie, ale až naše srdce musí tieto podnety utriediť a usporiadať, a následne ich môže použiť, vyjadriť sa. Fáza OHEŇ veľmi súvisí s rečou, s našou schopnosťou a potrebou sa vyjadrovať, komunikovať, zdieľať. Človek s harmonickou energiou OHŇA sa vyjadruje jasne, nerozpráva príliš veľa, ale ani príliš málo, vyjadruje sa vtedy, kedy je to skutočne treba. Nerovnováha v tomto okruhu vytvára príliš urozprávaných, až nervóznych ľudí, ktorý zvyknú byť aj prehnane veselí, vzápätí zas veľmi nešťastní. Môžu sa aj nadmerne predvádzať, alebo naopak byť nadmerne vážni a hanbliví.

Rečou tanečníka je hlavne jeho pohybová reč, svet neverbálneho prejavu. Ten, rovnako ako verbálny prejav, môže byť jasný a konkrétny, alebo akosi zahmlený, nejasný, neusporiadaný, až nervózny, nadmerný alebo naopak nedostačujúci. Aj jasnosť vyjadrovania a miera pohybu v neverbálnom vyjadrovaní sú obrazom kvality fázy OHEŇ v nás. Týka sa to pohybového vyjadrovania performerov, ale aj schopnosti choreografa či režiséra jasne sa pohybovo vyjadriť a mať cit pre mieru toho, koľko pohybu je v predstavení naozaj potrebného. Tejto jasnosti pomáha vyvážená kvalita srdca, presnejšie ducha Šen, ktorý v srdci sídli. Vynikajúcim „cvičiskom“ k učeniu sa tejto jasnosti a miery, sú hodiny tanečnej improvizácie. Improvizácia učí tanečníka jasne vnímať to, čo sa deje práve teraz v ňom, ale aj okolo neho, vnímať ten správny moment, kedy do improvizácie vstúpiť alebo z nej vystúpiť. Improvizácia býva aj reflexiou toho, či tanečník používa vo svojom vyjadrovaní zbytočne veľa pohybu, alebo naopak málo. Improvizácia je v prvom rade o vnútornom stave „tu a teraz“, ktorý je pre naše srdce a dušu dôležitou „potravou“. Na víkende OHEŇ (3.- 5. 6. 2016) sa v rámci improvizácií budeme tejto téme venovať).

Neklamme svoju dušu

Pre harmonickú energiu nášho srdca a teda našej duše, je veľmi dôležitá jasnosť v tom, čo robíme, ale aj jasnosť v tom, ako myslíme, čo cítime a čo realizujeme. Srdce potrebuje, aby sme boli presvedčení o tom, čo robíme, aby sme to milovali. Len tak sa môžeme pre niečo vhodne zapáliť a vykonávať to v súlade s vlastnou dušou. Srdcu ubližuje klamstvo, klamstvo voči druhým, ale aj klamstvo voči samému sebe. Mnohí z ľudí majú zamestnanie, ktoré ich nebaví, podaktorých nebaví až bytostne. Aj v tanečnom svete sa stáva, že tanečníka vôbec nebaví to, čo robí, lebo s kým robí. Frfle, sťažuje sa, v tej práci však pokračuje. My ľudia sa ospravedlňujeme názorom, že tak to má asi aj byť, že sa nedá robiť len to, čo nás baví, že život je boj, utrpenie a je potrebné sa nejako ním predierať. Prípadne, že je potrebné urobiť aj to, čo nás nebaví, aby potom konečne nastal čas a priestor na to, čo nás baví. Je to druh výhovorky, ktorá citeľne ubližuje duchu srdca Šen. Každému orgánu klamstvo ubližuje, srdce je však postihnuté najviac, pretože lož rozpozná a trpí ňou. Každá výhovorka vytvára patologické zmeny v čchi srdca, vytvára prekážku k voľnej komunikácii s vlastným duchom, ale aj k voľnému prúdu čchi v celom tele. My ľudia trpíme rôznymi srdcovými chorobami, arytmiami, úzkosťami, nespavosťou, hučaním v ušiach, či migrénami… a máme pocit, že s tým nemôžme nič urobiť. Bežne nás nenapadne dať to do súvisu s tým, čo robíme, čomu venujeme svoj čas, energiu a dušu počas svojho života.

Foriem klamstiev voči sebe, ale aj voči ostatným môže byť niekoľko a môžu mať aj rôzne odtiene, ktoré bežne za klamstvo možno ani nepovažujeme. Môže ísť o zatajovanie, vynechávanie informácií, predstieranie, či o predstavovanie vecí falošným spôsobom, menením hodnoty buď k lepšiemu alebo horšiemu. Lžou je aj podliezavé pochlebovanie za účelom získania nejakej výhody, rovnako aj sebastredné jednanie, či manipulovanie druhými. Sebaklam má veľmi silný dopad na naše srdce a ducha Šen. Často sa sami klameme o našej skutočnej povahe - buď sa podceňujeme, alebo preceňujeme a hľadáme rôzne cestičky ako pravdu zastrieť. Klamstvom je aj maska, ktorú nosíme, a s ktorou žijeme fiktívny život druhej osoby a nie svoj vlastný. Všetky lži a ich rôzne odtiene bránia stretnutiu s našim skutočným Ja, s našim skutočným duchom a to oslabuje čchi srdca. Pravda ju naopak vyživuje.

Miera vo všetkom, čo robíme

K pravde, a teda aj k pravde o sebe a k sebe, je dôležitá miera. Akýkoľvek extrém oslabuje čchi srdca a obličiek a následne celého systému. Môže ísť o extrém v konaní, premýšľaní alebo v emóciách. Akákoľvek ohnivosť v čomkoľvek ovplyvňuje nášho ducha, vytvára v ňom nepokoj, ktorý človeka vytrháva z prítomnosti. My ľudia sme prirodzené náchylní k extrémnym riešeniam, k unáhleným rozhodnutiam, či k zavaľovaniu sa vecami, informácia, aktivitami. Preto sa musíme učiť miere, cibriť si v sebe cit pre ňu, pre hranice. Len to prinesie človeku skutočnú spokojnosť a radosť. Ak tieto cnosti v sebe neobjavujeme, netvoríme a nekultivujeme, hromadí sa v nás nervozita, rozochvenosť, excitácia, netrpezlivosť. Nadmerná netrpezlivosť je jeden z príznakov nevyváženej čchi v okruhu srdca; nie divu, že sa hovorí „horieť nedočkavosťou“. Dnes sú naše túžby a potreby umelo priživované a vzbudzované reklamami, lákadlami, „približovadlami“, a prostriedkami ukracujúcimi nás o čas. Často trpíme túžbami, ktoré vôbec nesúvisia s našimi reálnymi potrebami. Túžime po niečom, čo v skutočnosti nepotrebujeme, strácame tým energiu a nesústredíme sa na podstatu, ktorou sa potrebujeme napĺňať. Tak sa môže stať, že v tanečnej profesii môžeme stratiť prehľad o svojich skutočných možnostiach a vlastné telo, ktoré má určité obmedzenia, začneme vystavovať extrémom. Každé telo je inak flexibilné, kĺby jednotlivých ľudí sú schopné rozdielnej záťaže, a tak, keď nevnímame vlastné možnosti, môžeme si tancom veľmi ublížiť. Často práve pri nerešpektovaní svojich možností vznikajú škaredé úrazy. A ak už k poraneniu došlo, často sa z toho nepoučíme a naša netrpezlivosti nám zabráni dôkladne preliečiť poranené miesto, čím môžeme naše telo úplne zničiť, a tým pádom ho od aktívneho tancovania nadobro odlúčiť. Svedčia o tom mnohonásobné operácie kolien, utlmovanie bolestí chrbta obstrekmi, aby zakryli skutočnú príčinu bolesti a pod. Netrpezlivosť je často kontraproduktívna aj u študentov, ktorí majú pocit, že sa už naučili dosť, že už sú „hotoví“, nedoštudujú a začnú vykonávať svoju profesiu aj bez toho, že by o nej vedeli úplne všetko. Neprejdú dôležitými skúsenosťami študenta, nie sú nedostatočne pripravení fyzicky, ale ani psychicky, a strmhlav sa pustia do diania. Môžu sa vrhnúť do niekoľkých projektov naraz, čo môže totálne vyčerpať nielen ich telo, ale aj dušu. Neskúsený umelec môže okrem úrazov prejsť nepríjemnými zážitkami s realitou, silnými sklamaniami kvôli svojim skresleným očakávaniam. To mu môže vytvoriť veľký zmätok na duši, mnohí dokonca môžu na tanec úplne zanevrieť. Preto je dôležité budovať v sebe rešpekt voči týmto veciam, kultivovať určitý druh správnosti, spokojnosti. Jedna vec je nechať sa aktivovať výzvami a prekonávať svoje prekážky, aby sa človek posunul vo svojom vývoji ďalej, čo je v poriadku a do určitej miery potrebné, no druhá vec je mať cit pre svoje hranice. Keď si človek vypestuje tento cit, potom v ňom neostáva miesto na nespokojnosť, žiadostivosť, skľučujúce túženie po niečom. Naplní sa vnútornou radosťou, ktorá nepotrebuje podnety zvonka. Mierna radosť vyvoláva mier. Všetko je otázkou miery.

Oheň potrebuje byť krotený svojim opakom – vodou

K hľadaniu miery teda pomáha aj akési schladzovanie túžob J. Oheň sa roznieti, vzplanie a horí, dokáže však aj rýchlo stráviť „svoju potravu“, rýchlo spáliť a teda aj zničiť. Jangová energia leta prináša s kulminujúcim jangom vo forme vysokej teploty, dlhého svetla a aktivity, nadšenie, vzrušenie a nepokoj. Toto maximum jednej fázy však v sebe skrýva zárodok svojho opaku. V najväčšej horúčave prichádza okamžik, kedy sa príroda nachvíľu zdanlivo odmlčí. Každú bytosť prepadne meditačné ticho a pokoj. Veľká horúčava všetkých núti uniknúť opäť do jinu (chlad, tma, pokoj…), aby sme sa úplne nevyčerpali. Energia vtedy nutne klesá, to je potrebná siesta tak bežná a potrebná v južných krajoch.

Jang s jinom neustále súvisia a ak hovoríme o jangu a premenlivej fáze OHEŇ, nemôžme ju dostatočne vysvetliť bez jej súvislosti s VODOU – jinom. OHEŇ a VODA tvoria spoločne funkčnú, ale aj spirituálnu os ľudskej bytosti. Srdce a obličky sú v tele energeticky prepojené. Tento základný vzťah medzi VODOU a OHŇOM je pravdepodobne ten najdôležitejší vo vytváraní rovnováhy ľudského tela, a odráža základnú rovnováhu jin a jang. Preto je dôležité neustále myslieť na svoje obličky a pracovať s nimi aj lete, alebo v ktoromkoľvek období, kedy spozorujeme, že energia OHŇA v nás je v nerovnováhe. Ochránime tým svoje telo, ale aj dušu.

(Medicína v tanci – element OHEŇ / 3.- 5. 6. 2016 v Studiu ALTA, Praha)

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page