top of page

TANCUJÚCE MERIDIÁNY


„Nebo je popretkávané súhvezdiami, Zem riečnymi cestami a človek energetickými dráhami“, hovorí starý čínsky medicínsky text.

Predstavte si človeka popretkávaného energetickými dráhami. Predstavte si energetický systém človeka ako aktívnu sieť rozprestierajúcu sa celým telom. Sieť prechádzajúcu vnútrom, preplietajúc sa tam s vnútornými orgánmi a energetickými centrami; a systémom mnohých „riečnych“ ciest dosahujúc k povrchnejším štruktúram a častiam tela. Sieť ciest tenučkých ako tenké horské bystrinky, ale aj mohutnejších riek či veľtokov, s mnohými prístavmi, dopravnými uzlami a deltami. Týmito cestami, ktoré nazývame energetické dráhy, kanály či meridiány, prebieha celým telom energetická komunikácia. A hoci sa na Západe predstava meridiánov nepovažuje za relevantnú, pretože sa nedajú vidieť, zmerať, vypreparovať..., napriek tomu v nich komunikácia prebieha a je na tom založená čínska medicína, čchi-kung či tchaj-ťi-čchuan.

Meridiány sa prirodzene zúčastňujú každého pohybu, ktorý človek vykonáva. Preto sa samozrejme pohybujú a aktivujú aj počas tanca. Práca s meridiánmi v tanci je vynikajúci spôsob, ako pocítiť tok energie čchi vo vlastnom tele a zároveň dobrým prostriedkom, ako si tieto toky čchi zapamätať, nechať vnoriť do svojej fyzickej pamäte. Človek si ich môže pozrieť na obrázku, ale nie je nič lepšie, ako zažiť ich na vlastnej koži, kedy si ich cez pohyb zapamätá každá bunka. Základnú znalosť o meridiánoch považujem za súčasť bežnej „výbavy“ každého človeka, ktorý s ľudským telom pracuje. Preto sú samozrejmou súčasťou aj mojej práce na seminároch Medicína v tanci.

Starí taoisti sa na energetické dráhy pozerali veľmi poetickým, no zároveň praktickým spôsobom. Dráhy nazývajú JING-LUO, pričom JING znamená niečo ako „pohybovať sa cez niečo“ alebo aj ako „prúd vody pod zemou“ a LUO sa prekladá ako „sieť“ („sieť hodvábu“). Meridiány sú teda ako sieť hlbokých vodných priechodov, cestičiek, podzemných riek, tokov..., ktoré energeticky prepletajú dokopy vnútorné štruktúry ľudského tela a dávajú ich do interakcie s tými vonkajšími.

Podľa čínskej medicíny systém energetických dráh integruje všetky časti tela a jeho funkcie do jednotného organizmu. Majú pre energetický, ale aj rýdzo fyzický systém tela veľkú dôležitosť. Sú hlavným kmeňom stromu energetickej cirkulácie a sú považované za základnú energetickú podporu vnútorných orgánov. Fungujú ako komunikačné prostriedky medzi vonkajším a vnútorným prostredím tela, zabezpečujú komunikáciu medzi vnútornými orgánmi a zmyslovými orgánmi a ostatnými zložkami povrchu tela, ako je napríklad koža, alebo otvory tela. Zabezpečujú komunikáciu a harmonickú spoluprácu medzi hornými a dolnými partiami tela. Distribuujú čchi vnútorných orgánov po celom tele, kontrolujú a regulujú činnosť vnútorných orgánov. Regulujú a harmonizujú jinovú a jangovú aktivitu tela vo vnútorných orgánoch a piatich substanciách tela, ktorými sú čchi, krv, telesné tekutiny, esencia Ťing a duch Šen. Navyše zabezpečujú spojenie a integráciu s rytmami zemskej a kozmickej čchi s organizmom človeka. V neposlednom rade ochraňujú telo pred externými patogénny energetickým štítom, a posilňujú či až dokonca opevňujú systém vnútorných orgánov.

Čchi v dráhach koluje v nepretržitom okruhu. Jej tok má svoj zdroj, ale jej cirkulácia nemá ani začiatok a ani koniec. Tento nepretržitý tok delíme na jednotlivé úseky, jednotlivé dráhy, pretože každá z týchto špecifických úsekov ovplyvňuje iné časti tela, iné orgány, systémy, okruhy a iné funkcie. Toto delenie nám zabezpečuje aj ľahší prehľad. Poznáme 12 hlavných meridiánov. Sú párové, symetricky po oboch stranách tela. Sú to tzv. orgánové meridiány, pretože každý z nich korešponduje s jedným z 12 základných orgánov tela a jeho funkciami, a nesie aj meno po tomto orgáne (napr.: meridián srdca, meridián žalúdka...) Okrem nich energia prúdi v 8 mimoriadnych dráhach. Všetky dráhy prebiehajú vertikálne s výnimkou jedinej – opaskovej dráhy, ktorá je horizontálna. Meridiány sú rozdeľované aj v zmysle princípov Jin a Jang, podľa elementov a podľa svojej funkcie. Jangové meridiány sa nachádzajú na chrbte a vonkajších povrchoch paží a nôh. Patria tzv. 'dutým' orgánom (žalúdok, hrubé a tenké črevo, močový mechúr a žlčník). Podieľajú sa na trávení a vylučovaní. Jinové dráhy sú umiestnené v predných partiách tela a vnútorných povrchoch paží a nôh. Patria k hlbokým, tzv. 'hutným' orgánom (pľúca, slezina, srdce, obličky a pečeň). Ich úloha spočíva v premene, skladovaní a distribúcii čchi a krvi.

Tanec je vhodnou cestou spriechodňovania čchi v meridiánoch. Ak sa v tanci s meridiánmi pracuje vedome, má to na kvalitu pohybu, ale aj zdravia tanečníka obrovský vplyv. Počas môjho skúmania prepájania princípov čínskej medicíny s tancom som prirodzene začala zapájať prácu s meridiánmi do tanečných hodín, konkrétne do tanečných improvizácií. V tejto práci je do pohybu možné zahrnúť hneď niekoľko aspektov: samotný úsek meridiánu a anatomické oblasti tela, kadiaľ energia v dráhe prechádza; smer a intenzita toku čchi v ňom; oblasti väčšej koncentrácie akupunktúrnych bodov na konkrétnom meridiáne; jeho jinové alebo jangové vlastnosti, ale aj vlastnosti elementu (drevo, oheň, zem, kov alebo voda), s ktorým meridián súvisí. Študenti ešte pracujú aj s vlastnými predstavami, ktoré im ten-ktorý meridián asociuje. Výsledky sú zaujímavé v oblasti pohybového výrazu, ale aj v oblasti zdravia. Táto práca priniesla študentom nové pohybové možnosti a ich pohyb sa stal zaujímavejším a vedomejším. Zo zdravotného hľadiska taktiež zažívame zaujímavé zmeny. Po týždennom experimentovaní jedna študentka, ktorá pracovala s dráhami pečene (jater) a obličiek (ledviny), začala opäť menštruovať, po vyše polročnej absencii cyklu. Tieto dve dráhy so ženským cyklom veľmi súvisia. Tí, ktorí pracovali s dráhami močového mechúra a obličiek, chodili viac na záchod a prečistili si tak obličky. Dospeli sme aj k náprave trávenia alebo k odstráneniu zápchy (zácpa) prácou s dráhami čriev, žalúdka alebo sleziny.

Takže dalo by sa povedať, že vedomá tanečná improvizácia môže byť čchi-kungom schopným harmonizovať organizmus, či liečiť.

V januári 2016 budeme pracovať s dráhami obličiek a močového mechúra, na jar s dráhami pečene a žlčníka tak si počas roka prejdeme všetkými z nich.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page