top of page

PRUŽNOSŤ PSYCHIKY vs. FRUSTRÁCIA

Človek je od prírody stvorený ako veľmi aktívna a tvorivá bytosť, pripravená podať určitý výkon. Zároveň je to bytosť túžiaca po tom, aby svoju aktivitu a tvorivosť mohla konkrétne prejaviť, naplniť tak svoje poslanie. Máme potenciál disponovať úmyslami a víziami, máme však aj bytostnú potrebu ich realizovať. V každom z nás drieme „atómová bomba tvorivosti“ na rôznych úrovniach a tá tvorivosť sa chce prejaviť, chce „tiecť“. K tomu potrebuje priechodnú cestu, aby sa na nej ten tok mohol odohrávať. Ak si má tvorivá bytosť udržať telesné a duševné zdravie, mala by prakticky uskutočňovať všetky nápady a možnosti, ktoré v nej väzia. Ak sa tak nedeje, nastáva pnutie.

Priechodnosť, plynulý tok, uskutočňovanie, realizovanie, pružnosť, aktivita, fantázia, tvorivosť, rast, trpezlivosť - to sú hlavné témy tohto zamyslenia. Možno málokoho napadne, že to všetko má súvislosť v orgánom pod našimi pravými rebrami - s pečeňou. Pečeň je hlavným orgánom elementu DREVO, jedného z piatich elementov, ktoré používa čínska medicína pre porozumenie súvislosti v našom tele a za realizovanie našej tvorivosti nesie veľkú zodpovednosť.

DREVO a jar so všetkým, čo sa chce prejaviť

„Atómovú bombu tvorivosti“ si priblížime na príklade ročného obdobia jar. To, čo sa deje na jar, sa už nikdy počas roka neudeje v takej intenzite. Po dlhom zimnom spánku sa všetko v prírode potrebuje prejaviť, oživiť, ukázať, potrebuje „vybuchnúť“. Všetko rastie neuveriteľnou rýchlosťou, všetko kvitne, vonia, bzučí, čchi Zeme si priamo nám pred očami realizuje svoju nutkavú potrebu prezentácie a rastu. Je to čas, kedy je oddýchnutá čchi nasadená s novou silou. Silou, ktorá je pružná a dokáže prekonávať prekážky. Ak rastlinke stojí niečo v ceste, je schopná sa všelijako vykrútiť, len aby nasmerovala svoju čchi, svoj rast a vývoj k slnku. Toto je typické pre energiu DREVA, je to typická energia jari. Nezastaviteľná sila, ktorá všetko ženie od stredu smerom nahor, k nebu. Pod pojmom DREVO si treba predstaviť živé drevo, živý strom, ktorý je pevný, ale aj pružný. Neustále túži po raste a aj ten rast uskutočňuje kontinuálne po celý rok, no na jar nadmieru intenzívne. Čchi DREVA je životná sila, ktorá pramení v existencii elementu VODA (v období zima). Sily, ktoré spočívali v tichej temnote zimy, usilujú o svoj vývoj. Je to čas zrodu. V ľudskom kontexte je preto DREVO spojované s našim zrodom a prvým obdobím nášho života. Je to detstvo, náš rýchly ranný vývoj, naša nástojčivá potreba učiť sa všetko nové, skúšať všetko na vlastnej koži, sám, bez zábran. Obdobie jari a čchi DREVA preto nie sú spojované len s rastom okolo nás, ale aj rastom v nás. Táto čchi nás však sprevádza počas celého života. Je to naše úsilie a snaha o trvalý rozvoj, o realizáciu našej tvorivosti. Rovnako ako strom, ani my po celý život neprestávame rásť. DREVO je preto primárne spojené s pohybom, motiváciou, vývojom, harmonickým tokom života. Ak niečo tejto prenikavosti stojí v ceste, nastáva hnev, zlosť, „naštvatie“, snaha preraziť prekážky.

Pohybovanie sa proti smeru pôsobenia zemskej príťažlivosti

K elementu DREVO sa priraďuje emócia hnev, čínsky „nù“. Avšak ako mnohé, čo pochádza z čínskeho myslenia, nedá sa ani „nù“ oklieštiť do jedného slova „hnev“. Ide tu skôr o „pohybovanie sa proti“, akési „prerážanie prekážok“, „lámanie obmedzujúceho“, „pohybovanie sa proti smeru pôsobenia zemskej príťažlivosti“. To je začiatok každého nového života a každého nového nápadu. Začiatky sú ťažké, sprevádzané limitovaním zaužívaných vecí, postojov svojich, či postojov okolia. A „nù“ obsahuje v sebe energiu, ktorá dokáže prerážať, dokáže teda meniť. Jedna zmena spustí reťazovú reakciu ďalších zmien, čo väčšina ľudí vníma ako problém a na ustátie tohto procesu treba silu podporenú energiou DREVA. Ak je brzdená, transformuje sa do pocitu zlosti, hnevu, ktoré akoby boli hybnou silou na prerážanie prekážok. Okolo 2. – 3. roku života, kedy si začíname uvedomovať samy seba, sa v nás prebúdza energia DREVA po prvý krát. Je to vskutku sila! Skúmame, expandujeme, rastieme a beda, keď nám niečo stojí v ceste. Obdobia vzdoru treba chápať ako súčasť tohto prirodzeného procesu a hranice je treba vytvárať citlivo, i keď dôkladne. Pečeň a pohyb

Táto prerážania silná schopnosť „nù“ je vlastná aj samotnej pečeni. A len tam, kde je priechodnosť, je možný pohyb. Pečeň zabezpečuje nerušené cesty pohybu energie čchi v tele. Má na starosti akúsi drenáž a disperziu, aby sa čchi mohla pohybovať voľne a rovnomerne. Čchi pečene uvoľňuje, odstraňuje obštrukcie, dáva podmienky plynulému obehu. Obehu čohokoľvek – krvi, lymfy, ostatných telesných tekutín, ale aj toku emócií, a toku realizácie našich plánov.

Najvyššou právomocou pečene je zachovávať, chrániť a viesť naše emócie. Preto ak má človek harmonickú čchi pečene, tak ho niečo len tak ľahko nevytočí a naopak, dokáže svoj nesúhlas prejaviť umiernenou, no jasnou formou. Hnev, ako taký, má v našom živote opodstatnenie. Vo svojej pozitívnej miere je hybnou silou k presadeniu určitej zmeny. Ide teda o to, v akom rozsahu sa prejaví, čo pri svojej intenzite zničí, naruší, zablokuje. Preto sú miera hnevu a jeho nasmerovanie viac dôležité k pochopeniu ako hnev samotný. Hnev sa objavuje pri nedostatku hlavných cností, ktoré formujú zdravú čchi DREVA v človeku a sú DREVOM formované. Sú to láskavosť, benevolencia, dobrá vôľa, súcit, trpezlivosť. Tie sú cibrené harmonizovaním čchi v samotnej pečeni.

Realizovanie svojej tvorivosti a harmonická čchi pečene V živote sa však nie všetko, čo by sme chceli a potrebovali realizovať, môže aj skutočne realizovať. V princípe nám zvyknú stáť v ceste dve veci – vonkajšie okolnosti, ale aj vnútorné nastavenie. Človek má nejaký plán, určitý nápad, ale spoločenské prostredie mu nie vždy dovolí ich realizovať. To sú vonkajšie okolnosti, stretávame sa s nimi aj v tanečnej branži. Na to, aby sme mohli realizovať svoje tvorivé umelecké plány, musíme prekonávať kopec prekážok. Keďže je tanec na chvoste celkového spoločenského záujmu, cestu k jeho realizácii si musíme prekopávať sami. Zo svojho vnútra musíme vydolovať dostatočne pevné „krompáče“. „Kopeme“, aby sme pre svoju realizáciu našli priestor, peniaze, diváka, kontinuitu, uznanie, a na vrchole tejto pyramídy „kopeme“ za to, aby sme tomu všetkému našli aj nejaký systém. Prekážky sa prekonávať dajú, a sú aj na to, aby sa prekonávali, ale nejde to robiť donekonečna. Ak spoločnosť týmto počinom neustále podkopáva nohy, nastáva vyčerpanie. Čchi pečene dotyčných „kopajúcich“ sa výrazne disharmonizuje, vytráca sa motivácia, nastáva akési zovretie, a následne frustrácia. Výsledkom tohto diania je únik kvalitných umelcov do zahraničia, frustrovaní umelci „rozvážajúci pizzu“ alebo sediaci v kanceláriách. Z hľadiska čínskej medicíny, z hľadiska zdravia, je to celkom nebezpečný stav. Stav, pri ktorom sa človek dlhodobo nemôže uvoľniť, po čase vyústi do choroby. Dotyčný dospeje ku psychickým, psycho-somatickým, ale aj orgánovým ochoreniam. Bohužiaľ však meniť vonkajšie okolnosti nie je moc v našich silách.

Vnútorné nastavenie jednotlivca je však rovnako určujúce. Plynulý tok emócií, plynulý tok nášho diania a realizácie je zabezpečovaný harmonickým stavom čchi pečene. Stav čchi našej pečene sa formoval počas celého nášho doterajšieho života, avšak najviac určujúce sú prvé roky života. Od detstva potlačovaný hnev sa môže vyvinúť do deštrukcie seba samého, obrátiť sa na nás samotných. Spôsob výchovy (rodičovskej, ale aj školskej) v nás mohol do veľkej miery potlačiť naše sebavedomie. To môže spôsobiť totálnu nedôveru vo svoje schopnosti, pri čom sa aj ten najväčší talent môže zablokovať, pretože sa bojí prejaviť. Také pnutie vo vnútri musí mať nejaké vyústenie. A tak sa tu môžeme ocitnúť na dvoch extrémnych brehoch – buď máme tendenciu rezignovať, vzdať sa svojich plánov a voliť si jednoduchšiu cestu (často bez realizácie vlastného naplnenia), alebo chceme nadmieru „prerážať“ a to môže vyústiť do kŕčovitých tendencií robiť všetko za každú cenu. Tento stav je často sprevádzaný tendenciou rýchlo vybuchnúť, pretože nás to vnútri nadmieru „tlačí“ a potrebujeme to preraziť za každú cenu. Vybuchnúť v zlosti, ale aj vybuchnúť v intenzite realizovania svojich plánov. To prináša workoholizmus, neschopnosť vypnúť, zastaviť sa. Sú to hlavné psychické prejavy disharmonickej čchi pečene. Takýto stav prináša aj úrazy. Tie svojou energiou dokážu niečo preraziť, narušiť zaužívané, no na druhej strane, a paradoxne, opäť brzdia realizáciu. V oboch prípadoch je plynulý tok v nás blokovaný, výsledkom čoho je frustrácia.

Pri harmonickej čchi pečene je tok plynulý, schopný registrovať, čo je možné a čo nie. Harmonické vnútorné nadstavenie dokáže dotyčnej osobe pomôcť vnímať aj tzv. správnosť načasovania. Ide o prijatie toho, že nie všetko sa má práve v tejto chvíli diať. Je to vnútorný pokoj, akceptácia, odpustenie. Zdravá je taká naša čchi, ktorú dokážeme premeniť v aktivitu, a ktorá si pritom zachová pružnosť. A s pružnosťou súvisí aj trpezlivosť.

Uchovávať si harmonickú čchi pečene nie je jednoduchá záležitosť. Je však pre naše telesné a psychické zdravie určujúca. Pečeni pomáha hneď niekoľko vecí, a pre jej dostatočnú regeneráciu vo fyzickej, ale aj mentálnej rovine, je vhodné venovať sa každej z nich. Priechodnosť pečene môžu podporiť rôzne byliny. Čínska medicína ponúka pár veľmi dobrých bylinných zmesí, ktoré priechodnosť čchi pečene podporujú. Po nich je človek, logicky, menej srdnatý na seba či na ostatných, dokáže sa viac uvoľniť, lepšie mu to trávi, lepšie spí a po oddychu mu to začne zase lepšie „páliť“. Odporúča sa aj jarná a jesenná detoxikácia pečene – existujú rôzne detoxikačné kúry, líšiace sa intenzitou. Niektoré je možné vykonať doma, iné je lepšie robiť v sprievode skúsenej osoby. Je vhodná aj pravidelná mentálna detoxikácia prostredníctvom pravidelnej meditácie. Ale dobrý mentálny detox je možné dosiahnuť aj dovolenkou, výletom, prechádzkou po lese, alebo zmenou zamestnania. V oblasti stravy pečeni najviac nevyhovujú mastné jedlá, príliš kyslé pokrmy a samozrejme nadmiera alkoholu. Ideálne je aj pravidelne absolvovať ošetrenie shiatsu, alebo iné ošetrenie, ktoré zabezpečí zharmonizovanie toku čchi v tele. Odporúča sa aj spievať (ideálne s plného hrdla), a nosiť rozpustené vlasy. A celkovo sa zaoberať viac konštruktívnymi a pozitívnymi vecami, než si zaplňovať pozornosť negatívami.

Tejto téme sa budem venovať na jarnom seminári Medicína v tanci,1. – 3. 4. 2016 v pražskej Alte. Navyše budeme posilňovať kvalitu šliach a väzov čchi-kungovými cvičeniami a v tanci sa zameriame na našu elasticitu.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page