top of page

VYKLEPTE TOXÍNY ZO ŠLIACH

Vhodným prostriedkom ako si regenerovať či energeticky posilňovať šľachy je poklep vrecúškami s fazuľkami mungo. Jedná sa o starú taoistickú metódu, ktorá má za cieľ hlavne detoxikovať.

Fazuľky mungo všeobecne prospievajú zdraviu, bežne sa konzumujú, okrem iného, napríklad pri otrave potravinami. Ich sila tkvie v tom, že podporujú detoxikačný proces. Niet divu, že napríklad vo forme klíčkov sú súčasťou mnohých čínskych pokrmov. Pri vonkajšom použití – poklepávaní pokožky, majú veľký účinok na detoxikáciu. Jej výsledkom je regenerácia poškodených tkanív, v našom prípade šliach. Samozrejme je vhodné s touto technikou pracovať aj preventívne, prečisťovať a posilňovať to zdravé a nielen šľachy, ale aj kĺby, svaly, vlasovú pokožku, atď.

Poklepávanie mungovými vrecúškami rozochvieva fasciálne vrstvy, teda ich oddeľuje od seba, čím sa uvoľňuje napätie v tkanivách a následne môže dochádzať k detoxikačnému procesu. Doslova sa vytriasavajú toxíny z fascií, svalov, šliach, kostí, kĺbových dutín a tekutín, podkožia. Fazuľky mungo dokážu vstrebať prebytočnú jangovú čchi, ktorá by mohla spôsobovať prehrievanie organizmu, čo je vhodný substrát pre kumulovanie jedovatých toxínov v tele. Poklepávanie navyše otvára póry pokožky, čím výrazne zlepšuje vstrebávanie liečivej čchi do tela. Vhodné je ho kombinovať s čchi-kungom, aby akumulovaná čchi z cvičenia prenikla do meridiánov, kde mohla dané tkanivá vyživiť energiou čchi a podporiť liečbu. Čchi-kung však nie je podmienkou, aj samotné poklepávanie má silný účinok, takže ho môže praktikovať aj lajk.

Na posilnenie celého detoxikačného procesu je vhodné pridať aj detoxikáciu orgánov. Poklepávajte si pečeň (játra), žlčník, slezinu, žalúdok, tenké i hrubé črevo, pľúca, obličky (ledviny), poklepávať možno i maternicu (dělohu). Behom detoxikácie potrebuje najmä pečeň zvláštnu pozornosť. A samozrejme je nevyhnutný dostatočný pitný režim, aby sa mohli toxíny z tela vyplaviť von.

Mungové vrecúško si môžete vyrobiť veľmi jednoducho. Stačí si ušiť úzke vrecko z plátna veľkosti ponožky, do ktorého vsypete pol kilogramu fazuliek a uviažete ho šnúrkou, aby fazuľky nevypadávali a vrecúško bolo kompaktné. Mungo by mali byť v bavlnenom vrecku, syntetika by výrazne znižovala účinok. Úplne najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie je nasypať mungo do bavlnenej ponožky. Tento variant nepôsobí moc esteticky, ale ako prvá pomoc je dostačujúci. Po určitej dobe je vhodné mungo prevetrať, prečistiť, nechať na neho pôsobiť slnečné svetlo, prípadne úplne vymeniť za nové.

Poklepávame výrazne, ale nie surovo. Skôr sa sústredíme na pocit, že údery otvárajú povrch a zároveň pôsobia do hĺbky štruktúr. Pri častejšom cvičení zistíte, že vaša pokožka sa patrične spevnila a tak silu úderov môžete zvýrazniť.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page