top of page

Oslava raňajok s kašou congee

Ak chce tanečník predchádzať vlčím hladom a neutíšiteľnej chuti na sladké, rozhodne by mal okrem pravidelného príjmu kvalitných obilnín navyknúť svoj organizmus na teplé raňajky. V knižke TAO POHYBU, ktorú chystáme, samozrejme ponúkneme aj rôzne recepty. V tomto blogu si môžete nájsť jeden – na prípravu super výživnej kaše congee a link na video ako na to.

O dôležitosti raňajok hovorili už naše staré mamy. Aj z hľadiska čínskej medicíny sú raňajky veľmi podstatnou zložkou nášho stravovania a celkového životného štýlu. Pre naše bruško je ráno najlepšie čosi teplé. Teplo pomáha naštartovať tráviaci trakt, ktorý je potom schopný premieňať jedlo na energiu, s ktorou potrebujeme disponovať. Z hľadiska čínskej medicíny teda na raňajky nie sú vhodné napríklad ovocné šťavy, či jogurty, ktoré náš tráviaci trakt zachladzujú a tým pádom spomalia jeho funkcie. Ani studené raňajky vo forme „chlieb s maslom a salámou“, prípadne s džemom. Ľudia so slabším trávením by rozhodne mali uvažovať o teplých raňajkách. V tradičných čínskych hoteloch nenájdete na stole chlieb, pečivo, toasty, a k nim kocku masla, margarínu, džemu, či párky, salámy a syry. A aj keď v známych turistických lokalitách sa tieto veci na stoje s raňajkami objavujú, vždy sú tam hlavne tepelne upravené raňajky. Možno si vybrať z polievok, teplých cestovín so zeleninou alebo s vajíčkom, teplé vajíčka upravené na rôzne spôsoby, naparované múčne buchtičky plnené zeleninou alebo mäsom a kaše. Z toho vyplýva, že Číňania dodnes nasledujú staré dietetické zvyky – začať ráno teplým pohladením žalúdka.

Ryžová kaša Congee Kaša Congee je najdôležitejší recept čínskej kuchyne, je to najčastejší pokrm čínskych raňajok. A nielen raňajok v domácom čínskom prostredí. Možno ju na raňajky dostať v hoteli, dokonca aj v lietadle. Počas mojich ciest po Číne som vystriedala niekoľko hotelov, aj takých pre západných turistov, a congee bola v ponuke v každom z nich.

Vzhľadom na to, že congee neoplýva vlastne nijakou zaujímavou chuťou, vlastne žiadnou, je rozšírenosť tohto pokrmu prekvapivá. Prečo naňho Číňania nedajú dopustiť?

Congee – po čínsky „shui fan“ – teda „vodná ryža“, známa aj pod kantonským názvom „jook“, je pokrm, ktorý dodáva telu najviac čchi a štiav. Je veľmi ľahko stráviteľný, k jeho stráveniu potrebuje telo veľmi málo energie, navodzuje do organizmu dokonalú rovnováhu jin a jang. Je vhodná pre chorých ľudí na rekonvalescenciu, ale aj pre tých, ktorí majú problém konzumovať ostané pokrmy. Je teda vhodná aj počas pôstov, pretože pomáha telo odľahčiť a vyčistiť ho, a zároveň mu dodáva čchi. Vo forme pyré je vhodná dokonca aj pre dojčatá, ktoré zle znášajú materské mlieko, alebo ak práve materské mlieko nie je pre ne k dispozícii.

Základom congee je ryža a voda. Číňania na jeho prípravu používajú výhradne bielu ryžu, ale congee funguje aj s ryžou natural, s červenou ryžou, či inými obilninami, ako napríklad pšeno. Keď sa varí samostatne len ryža, je skutočne bez chuti. Môžeme si preto k ryži pridať aj niečo iné, napr. sušené ovocie, orechy, zeleninu, strukoviny, teda variť s nimi súčasne. Podľa toho, čo si do kombinácie vyberieme, môžeme vytvoriť congee na akékoľvek zdravotné problémy – nedostatok čchi, nafukovanie, slabosť sleziny, žalúdka, obličiek a pod. Congee sa konzumuje teplá, je to ideálne prvé jedlo dňa. Výrazne posilňuje náš stred, harmonizuje.

Najjednoduchší recept congee je k jednému dielu ryže (alebo inej obilniny) pridať 8-10 dielov vody, nechať prudko zovrieť, stiahnuť plameň a pozvoľna variť pod pokrievkou najmenej štyri hodiny. Congee varíme vo veľkom hrnci, pretože by mohla prekypovať pena, ktorej sa počas varu vytvára pomerne veľké množstvo. Môžeme si ju predvariť na dva-tri dni vopred, ideálne ja však mať ju vždy čerstvú. Na congee je dôležitý aj ten dlhý var. Majú sa tak možnosť uskutočniť všetky alchymistické procesy medzi ryžou, vodou a ohňom. Ako priemernému západniarovi vám táto koša nebude spočiatku moc sedieť, ale ako náhle objavíte jej účinky, zamilujete si ju. Nejaké typy: Congee zo sladkej ryže s vlašskými orechmi Varíme s orechmi s desaťnásobkom vody spoločne. Podľa chuti môžeme vylepšiť škoricou, klinčekom, zázvorom.Zahrieva stred, rozptyľuje chlad, posilňuje čchi sleziny a žalúdka. Congee s fazuľkami adzuki Rovnaké množstvo ryže a azuki varíme s desaťnásobkom vody spoločne.Odvádza vlhkosť, uvoľňuje močenie. Namiesto ryže môžete vyskúšať uvariť congee aj z pšena. Video ako congee variť https://www.youtube.com/watch?v=GraKRO63er8

Ja osobne mám veľmi dobrú skúsenosť s rannými kašami. Pripravujeme ich pre študentov aj na našich tanečných seminároch, ktoré sú fyzicky veľmi náročné. Vždy vydržíme pri tréningu bez veľkého hladu až do obeda. Za vynikajúce považujem aj polievky. Výborné sú čerstvé miso polievky s hubami a zeleninou, ale pre proteíny musia obsahovať aj strukoviny. Môžu to byť však aj iné, „obyčajné“ polievky, najlepšie je, keď sú zahustené obilím, aby sme obsiahli aj potrebné sacharidy. Polievku si možno pripraviť už večer, dať si ju na večeru a ráno ju len prihriať. Ak vám je polievka málo, môžete si k nej zajesť dobrého kváskového chlebíka.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (tento článok, ako súčasť výskumu podporeného fondom v prvej polovici roku 2017 a cestu do Číny v roku 2016).

S podporou Ministerstva Kultury české republiky.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page