top of page

Svaly – náš výkon a energetický pancier


Svaly používame denne a nepretržite pri všemožných činnostiach. Častokrát si ani neuvedomujeme, čo pre nás znamenajú a čo pre nás vykonávajú. Okrem toho, že zabezpečujú pohyb tela a sú ochranou našich orgánov a kostí, sú aj materiálnou základňou pre energetickú sieť, ktorá prepája celý náš organizmus.

Starí taoisti nemali tak detailné anatomické informácie, pretože nepracovali s prístrojmi a ani nepitvali telá. Pracovali podľa princípov toku čchi, ktorú dokázali vnímať. Samozrejme vedeli, že svaly obaľujú kostru a tým ju ochraňujú. Nevnímali ich však len anatomicky a morfologicky, pretože vedeli, že v nich cirkuluje krv. A kde cirkuluje krv, tam cirkuluje aj čchi. „Svaly prepájajú sto kostí“, môžeme čítať v starých medicínskych textoch. Znamená to, že svaly, ktoré kosťami hýbu, ich zároveň aj prepájajú. Prúdi v nich čchi sieťou meridiánov a tá prepája celé telo.

Sieť šľacho-svalých dráh

V doterajších častiach sme už mnoho krát spomínali pomerne známu sieť meridiánov - tzv. riadne dráhy, prináležiace k jednotlivým orgánom, na ktorých sa nachádzajú akupunktúrne body (napríklad dráha pľúc). Okrem tejto siete sú svaly zapojené do siete tzv. šľacho-svalých dráh, čínsky „ťin ťing“, pričom „ťin“ je tu v zmysle šľachy, väziva, blany a svalstva; a „ťing“ znamená dráhu. Čchi v nich cirkuluje viac na perifériách tela, sú teda viac povrchové. Sledujú línie hlavných svalov, svalových skupín, šliach, väzov a fascií. Na rozdiel od orgánových riadnych dráh, nemajú šlacho-svalové dráhy priame prepojenie s vnútornými orgánmi. Sú však prepojené s riadnymi dráhami a tie im dodávajú od orgánov čchi, výživu, potrebnú vlhkosť a teplotu.

Ich priebeh viac menej odpovedá priebehu riadnych dráh. Smer však nezodpovedá cirkulácii čchi v riadnych dráhach, ale je skôr závislý na tvare svalov alebo reťazi svalov. Sú teda širšie, viac pretkané do svaloviny. Začínajú na perifériách končatín – na prstoch, a postupujú smerom k trupu, niektoré až na hlavu. Čím sú k trupu bližšie, tým nadobúdajú na mohutnosti. Sledujú kontúry hlavných svalových skupín, ktoré sa nachádzajú popri riadnym dráham, sú však viac plošnejšie. Niektoré svaly sú veľmi široké, takže zahrňujú viac riadnych dráh. Napríklad trapézom prúdi čchi v riadnych dráhach tenkého čreva, hrubého čreva, žlčníka a trojitého žiariča.

Podľa taoistov je to práve čchi v šľacho-svalových dráhach, ktorá udržiava tonus vo svaloch a v konečnom dôsledku aj naše telo v vzpriamenej pozícii. Tieto dráhy vytvárajú hustú sieť, ktorá prepája a vytvára integritu celého tela. Táto sieť hrá dôležitú rolu pri zachovávaní hladkého toku čchi organizmom. Príznakom disharmónie je bolesť, nakoľko bolesť je blokádou čchi.

Čchi-kung a svalová horúčka Inú bolesť, ktorú pociťujeme v súvislosťami so svalmi, je svalová horúčka. Objaví sa vždy vtedy, keď svaly vystavíme nadmernej fyzickej záťaži bez predchádzajúcej prípravy. Keď nevenujeme dostatok času na zahriatie svalov a šliach rôznymi strečmi apod. Niektoré zdroje hovoria, že pri svalovej záťaži dochádza k vylučovaniu kyseliny mliečnej, čo spôsobuje bolesť svalovej horúčky. Novodobé výskumy zas tvrdia, že ak zaťažíme nezahriate svaly nárazovo a v nadmernom množstve, malé vlákna svalov sa doslova popretŕhajú. Jedná sa samozrejme o mikrotrhliny. Tie spôsobia drobné zápaly, ktoré navodia iný biochemicky stav vo svaloch a my ho pociťujeme ako bolesť a nemožnosť svalmi hýbať tak, ako by sme chceli. Svalová horúčka je prirodzená reakcia tela, ktorá je v podstate akýmsi prejavom „pudu sebazáchovy“ našich svalov. Nechcú ďalšie zlé zaobchádzanie, a preto nám v ňom bolesťou bránia. Z vlastnej skúsenosti sa však neviem dostatočne a úplne uspokojiť s týmito tvrdeniami. Som profesionálna tanečnica, ktorá vydáva veľké výkony na sále či na javisku. Som však aj „na voľnej nohe“, takže nemám úplne pravidelný tréning, to znamená, že moje telo zažíva aj dlhšie pauzy. O svalovej horúčke viem skutočne svoje. Posledné roky však zisťujem, že čím dlhšie sa venujem čchi-kungu, tým moje svaly pri nárazových výkonoch trpia svalovými horúčkami menej, niekedy dokonca netrpia vôbec. Okrem rôznych strečov v rámci prípravy na fyzický výkon, zapájam totiž do svojej rozcvičky čchi-kung. Čo sa vtedy deje?

Nuž deje sa práve komunikácia medzi vnútrom (orgánmi) a vonkajškom (svalmi, šľachami a fasciami). Čchi-kung nádherným spôsobom rozdistribuuje čchi do každej bunky tela, teda aj do každej bunky každého svalového vlákna či šľachy. Kde je čchi, tam je teplo, takže čchi-kung svaly aj rozohreje. Avšak iným spôsobom, než ich rozohrievame bežne. V počítačovej terminológii čchi-kung dokáže dokonca aj „defragmentovať“ čchi v riadnych dráhach i v dráhach šľacho-svalových, teda vo svaloch, tým pádom tam „upratať“ a zabezpečiť, aby sa všetko vo svaloch dostalo tam, kam má a v množstve, aké je potrebné. Čchi-kung zároveň spriechodnením toku čchi umožní, aby svaly dostali takú výživu od orgánov, ktorá im prináleží.

Kvalitné svaly sú svaly plné výživy a čchi. Také svaly dokážu byť zároveň akýmsi ochranných brnením. Len keď v nich koluje čchi dostatočne a rovnomerne, dokážu svaly zabraňovať prieniku vonkajších škodlivín, teda, chladu, vetru, horúčosti, vlhku či suchu, do hlbších štruktúr. Nimi sú riadne dráhy a následne orgány a nimi prepojené. Šľacho-svalové dráhy dokážu byť vďaka svojej čchi ako štíty, ktoré nevpustia nič škodlivé z exteriéru do interiéru. O výžive svalov sa dočítate v pripravovanej knižke 😊.

Z pripravovanej knihy Zuny Vesan „Tao pohybu“

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (tento článok, ako súčasť výskumu podporeného fondom v prvej polovici roku 2017).

S podporou Ministerstva Kultury české republiky.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page